Hoppa till innehåll
Hem / Historia

Campus Tensta

Historia

1971

Namnförslaget Tenstaskolan utbyttes på planeringsstadiet till Tensta gymnasium.

1984

År 1984 slogs portarna för Tensta gymnasium upp för första gången. I praktfulla, japanskinspirerade byggnader ritade av arkitekten Gösta Uddén öppnades en av Stockholms bästa gymnasieskolor samtidigt som Tensta Träff blev den nya mötespunkten för Tenstaborna.

1984-2001

Gymnasium, Vuxengymnasium (Tensta vuxengymnasium som annex till Västerorts vuxengymnasium).

2010

Namnändring till Ross Tensta gymnasium eftersom man då arbetade efter Rosskonceptet sedan år 2003 (Ross School i USA). Ombyggnad på 2000-talet som anpassning till Ross-pedagogiken.

Efter mycket kritik, sjunkande betyg och andra problem avslutades Rosskonceptet vt 2016.

2016-2019

En kraftigt minskad gymnasieutbildning med endast språkintroduktion för nyanlända bedrevs.

2019

Skolan lades ned helt.

2022

Hemsö tar över fastigheten och påbörjar arbetet med att utveckla platsen. Visionen är att att skapa Campus Tensta – ett utbildningscampus där elever i olika åldrar och från hela Stockholm möts. Gymnasium, vuxenutbildning och även högskoleutbildning vill vi ska inrymmas i lokalerna, tillsammans med verksamheter för kultur, innovation och entreprenörskap.

2023

Hemsö tecknar ett sjuårigt hyresavtal med Järva Gymnasium för en ny gymnasieskola i Tensta. Gymnasiet får en yta om 4 600 kvadratmeter med plats för cirka 500 elever. Skolan startar till höstterminen 2024. 

Vi vårdar kulturarvet i Tensta

Stockholms stad och Stadsmuseet bedömer att ”bebyggelsen bedöms ha synnerligen höga kulturhistoriska värden” och har därmed klassificerat dem som blå, vilket är den högsta klassificeringen.

Läs mer