Hur gynnar vi den biologiska mångfalden på Campus Tensta?
Den 22 maj uppmärksammas Biologiska mångfaldens dag. Det är en viktig dag för att öka medvetenheten om artrikedomens betydelse, men också för att inspirera andra med konkreta exempel kring hur man kan arbeta.
Karolina Brick, hållbarhetschef på Hemsö– Kunskapsnivån kring hur fastighetsägare kan arbeta med biologisk mångfald ökar i snabb takt och det är glädjande att frågan har kommit högre på agendan idag, med globala mål från COP15.
Vi mäter effekten av de åtgärder vi gör i Pilparken
På Campus Tensta jobbar vi aktivt med frågan i utvecklandet av Pilparken. Vi förstärker bland annat platsen med vegetation i form av träd och blommande växter som drar till sig pollinatörer. Vi utforskar även möjligheten att kunna mäta och se effekter av våra åtgärder.
David Magnusson, projektchef på Hemsö– I Tensta gör vi en studie tillsammans med Svenska Miljöinstitutet IVL för att se om Hemsös underhåll och val av växter kan påverka den biologiska mångfalden.
– Vi samlar in insekter i en Malaise-fälla, extraherar DNA och genom sekvensering ser vi vilka arter som lever i Pilparken. När Hemsö har återställt parken med nya växter och träd tar vi nya prover och ser om antalet arter har ökat. Projektet pågår i minst tre år för att få tillförlitliga data, säger David Magnusson som är ansvarig för biologisk mångfald på Campus Tensta.