Hoppa till innehåll
Hem / Nyheter / Tekniska museet ny hyresgäst i Hemsös Campus Tensta
nyheter

Tekniska museet ny hyresgäst i Hemsös Campus Tensta

Hemsö har ingått ett sexårigt hyresavtal med Tekniska museet avseende 1 200 kvadratmeter i Campus Tensta. Inflyttning sker i januari 2025 och planerad öppning är mars 2025.

Nu expanderar Tekniska museet sin verksamhet och öppnar en ny filial i Campus Tensta. Verksamheten kommer att fokusera på lärandeaktiviteter kopplade till teknik, naturvetenskap och matematik tillsammans med konst och kreativt skapande. Målgruppen är barn och unga 6–19 år i Järva. Stockholms stad bistår med etableringsstöd och hyresstöd till filialen.

Tekniska museets blir ett positivt tillskott inte bara för vårt campus och Tensta, utan för hela Järvaområdet.

Emil Marefat, projektutvecklare på Hemsö

− Det är deras första etablering utanför innerstaden och vi är glada att de valt vårt campus. Den här etableringen är ytterligare ett exempel på vårt fina samarbete med Stockholms stad. Tekniska museets närvaro kommer att bidra till liv och rörelse på fler av dygnets timmar, vilket efterfrågas av Tenstaborna i Hemsös årliga medborgarundersökning, säger Emil Marefat.

Tekniska museet har haft en turnerande verksamhet i området under flera år och med en fast plats i Tensta avser museet att etablera långsiktiga samarbeten med lokala organisationer, skolor, näringsliv och kulturinstitutioner.

– Vi vill ta vara på den kraft och nyfikenhet som finns och få fler intresserade av teknik och naturvetenskap. Ambitionen är att skapa en plats med aktiviteter både under och efter skoltid som stärker barn och ungdomars tekniska och kreativa självförtroende och inspirerar till att utforska och lära sig mer, säger Peter Skogh, museidirektör på Tekniska museet.

Vi är väldigt glada över att vi i Stockholms stad, tillsammans med Hemsö, har möjliggjort för Tekniska museet att öppna en filial i Järva.

Anders Österberg, (S) biträdande finansborgarråd i Stockholms stad

− Campus Tensta ligger i hjärtat av Tensta och kommer att bidra till att området fylls av utbildning, nyfikenhet och glädje. Vår satsning Fokus Järva ger effekt och vi hoppas att många Järvabor kommer att besöka museet när det öppnar, säger Anders Österberg.

– Det är extra viktigt i tuffa ekonomiska tider att vi satsar på kultur och aktiviteter för barn. Alla barn och unga ska ha samma chans att utforska och utveckla sin kreativitet, oavsett var de bor eller hur de växer upp. Därför är jag väldigt glad att Stockholm stad tillsammans med Hemsö kan hjälpa Tekniska museet att öppna en filial i Tensta. Detta gör att kultur och vetenskap blir mer tillgängliga för alla barn och unga i Järva, säger Torun Boucher, kulturborgarråd i Stockholms stad.

Fastigheten uppfördes år 1984 och omfattar drygt 21 000 kvadratmeter. Hemsö genomför nu en omfattande renovering för att varsamt återställa byggnaderna till toppskick enligt dagens krav. Till höstterminen 2024 öppnar Järva Gymnasium en ny gymnasieskola med plats för 500 elever. Tekniska museets lokal är på övervåningen bredvid Järva Gymnasium.

För mer information vänligen kontakta

EMil Marefat, projektutvecklare på Hemsö

Emil Marefat

Projektutvecklare

08-501 170 79 Skicka e-post