Hoppa till innehåll
Hem / Nyheter / Värdigt 40-årsjubileum
nyheter

Värdigt 40-årsjubileum

Campus Tensta, tidigare Tensta Gymnasium, vy över fastigheten och en del av skolgården.

Nu är det 2024 och visst känns det som att Gösta Uddéns fina byggnader och Pilparken får ett värdigt 40-årsjubileum i samband med öppnandet nya Järva Gymnasium?

1984 var ett stort år i Tensta. Då öppnade stadsdelens gymnasium i en ny, spännande byggnad med annorlunda utformning, ritad av arkitekten Gösta Uddén. Såväl skolbyggnaden som de närliggande samlingslokalerna i Tensta Träff och Tenstahallen uppfördes i en blandning av modernism och traditionell asiatisk arkitektur, med gedigna material som rött tegel, mönstergjuten omålad betong, limträ och svartmålat stål. Spännande konstverk skänkte byggnaderna ytterligare en dimension.

Gymnasiebyggnaden, fotograf: Kristian Löveborg.

Snart är det dags för comeback. I augusti, drygt fem år efter att Tensta gymnasium stängde, ska det arkitektoniska mästerverket äntligen få välkomna elever till ett nytt läsår igen – den här gången till den nystartade friskolan Järva gymnasium.

Johan Einarsson är projektutvecklare på Hemsö och har varit med i Tensta-projektet sedan fastigheterna förvärvades våren 2022:

– Gymnasiebyggnaden var sliten och i stort behov av upprustning när vi köpte den. Den tidigare fastighetsägaren hade rivit ut och sanerat lokalerna, som i övrigt var råa och tomma. Sen dess har vi jobbat intensivt för att rusta upp de unika miljöerna.

– Vi genomför en varsam renovering och bevarar så mycket som möjligt av den arkitektur och konst som varit byggnadens signum sedan 1984, till exempel den härliga vinterträdgården.

Johan Einarsson, projektutvecklare på Hemsö
Vinterträdgården, fotograf: Kristian Löveborg.

Även Tensta Träff och den angränsande Pilparken ingår i Campus Tensta och ska utvecklas på ett liknande sätt – varsamt och med stor respekt för platsens historia och ursprungliga idé. Upprustningen av parken har påbörjats och kommer vara klar till terminsstarten i augusti. Idrottslektionerna för gymnasieeleverna kommer, precis som tidigare, att hållas i Tenstahallen på andra sidan Pilparken.

Läs mer i den fullständiga artikeln på Fastighetsägare i Järvas webbsida jarvafast.se.